Friday, January 21, 2011

Bila letak gambar cheese kek blueberry ari tu ramai yg minta resepi, semua resepi saya adalah dari internet dan telah dicuba oleh itu saya minta izinlah dari tuan punya resepi untuk letak dlm blok saya



BLUEBERRY CHEESE CAKE




Bahan Bahan Saya guna yg ini (tq Pauline Ng)

: *BASED
100g cookie crumb
100g almond nut
15g brown sugar
90g melted butter
Cara
1)hancurkan cookie,almond nut then add in brown sugar.
2) add in melted butter into the cookie and almond nut
3) pour it into a tray/alluminium foil.press in tightly then baked for 5mins in 200'c api (up and down)

atau ni pun boleh
Kulit:-
mentega 110gm dicairkan
biskut digestive 200gm dihancurkan halus-halus
gula perang 2 sudu besar mumbong
kepingan badam 50 gm dipanggang

Inti:-
krim keju 500gm didadu
mentega 30gm
gula caster 120gm
kulit lemon diparut daripada 1 biji lemon
jus lemon diperah daripada 1 biji lemon
tepung jagung 30gm - diayak
whipping cream 300ml - Ana guna jenis UHT whipping cream
telur 4 biji, dipukul sedikit
inti beri biru 150gm

Hiasan atas:-
serbuk gelatin 1 sudu teh
air 30ml
inti beri biru 150gm

cara:

Kulit: cairkan mentega di dalam periuk di atas api kecil. Masukkan biskut, gula perang dan badam dan gaulkan. Tekan adunan ini ke dalam acuan loyang 9" hingga padat. Tutup acuan kek dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 min.

Inti: Pukul keju krim dan mentega sehingga tidak berbintil-bintil. Tambah gula,kulit dan jus lemon dan tepung jagung. Pukul sehingga sebati. Masukkan krim dan pukul sehingga adunan pekat. Tambah telur sedikit demi sedikit dan pukul adunan sehingga sebati.

2.Tuang separuh inti ini ke dalam kulit. Dengan berhati-hati, ratakan inti beri biru rata-rata di atas inti keju. tuang inti keju yg selebihnya ke atasnya.

3.Letak acuan ke dalam berisi air. Bakar selama 1 jam atau sehingga inti keras tetapi masih lembut di bahagian tengahnya. Tutup suis ketuhar dan biarkan kek di dalamnya selama 30 min.Keluarkan bekas air dari ketuhar. Biar kek betul-betul sejuk di dalam ketuhar dgn pintu direnggangkan sedikit.

4.Tutup acuan kek dan dinginkan di dalam peti sejuk selama 6 jam.

Hias Atas: Tabur gelatin di dalam air dan biarkan selama 5 min. Kacau di atas api kecil sehingga campuran menjadi jernih. Masukkan inti beri biru dan kacau. Keluarkan kek dari acuan dan bubuh campuran gelatin dan beri biru diatasnya.Sejukan didalam petis sejuk sebelum dihidang... 



No comments:

Post a Comment