Sunday, January 23, 2011

Hari Ahad pergi Pasar Malam Kg. Boyan nampak ada orang jual ubi kayu beli 2 kilo ingat nak buat bingka ubi dan talam ubi







Kuih bakar ubi

bahan-bahan:
1 kg ubi kayu -  diparut
400ml santan pekat (2 kotak santan)
1 cawan gula pasir (200 ml)
2 biji telur - dipukul sedikit
1 camt garam
1 camt esen vanila
sedikit pewarna kuning
2 sudu mentega
minyak sapi atau mentega - untuk sapuan pada acuan

cara:
1.                  sapukan acuan kuih dengan minyak sapu atau mentega. ketepikan
2.                  satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk adunan dan kacaukan             sehingga gula larut dan semua bahan sebati
3.                  tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180-200C (bergantung pada oven masing2) selama 1 jam 10 min atau sehingga masak
4.                  setelah masak biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

No comments:

Post a Comment